Welcome my BlogZ

Tenggs .. Visited my blogs .. tu sume .. saye ta pandai mane sangat pon nak buat cantik cantik .. ala kadar jew.. ape ape pon tenggs ea.. :)

naruto greeting ...

Follow by Email

About Me

My photo
Temekaseh kerna suDi bce bLog aQ yang ta seberape nieh . harap kowg enyoY :)

Thursday, 29 December 2011

wa duk JB..dinegeri Die..part 1

. assalamualaikum .

15/12/2011... tarikh tu wa gi johor bru..waahh ! seronok giler apebile dapat pluang gi johor bharu..  cter aQ start pagi.. aQ bgun kul 9 setengah pagi..memang mse tu tergegas nak naek bas ..cuz bas kul  10..tp ape kan daya..bas tinggal kan aQ :( ..emang pk tak dapat daa gi johor.. tp dgn muke selambe. wa gi naek bas nak gi KL..

pakcik bas mintak ticket..!!
muke aQ senyum senyum..naseb muke nerD..hehehe..aQ ckp silap bas..hehehe...tpi ..........(bersambung)

Thursday, 15 December 2011

Die AfieQ firdaus...:D

Assalamualaikum..


nie sowg ag mmber aQ..nme die afieQ firdauz atau dikenali sebagai bob..lau nak comey pnggil laa boboi.. hmmm. nak cter  pesonality bob dlu..bob nie seowg penyabar owg nyer..knape ? sebab selalu dipelekih kan oleh mmber mmber ktowg..walaupon cam tu bob tetap dgn diri die.. ramai yang ta suke apebila bob speakin, al maklum laa.. bahasa jiwa bangsa yang dikatakan..tp bob keep going dgn English speakin die..


bob jgaQ seowg pemalu n riang owg nyer,dari sudut pandangan, di jgaQ ske jew tolong owg tp tade yang hargai jasa yang ditabur ttu..bagus bob..yang penting akhirat ade balasan cume ikhlas jea di pinta..hmmm,


bob jugaQ ape kurang, Ade Style,bergaya dengan spek besar tue..cute pon ade..(ikhlas nie) hehehe.. hmmm, selalu jea bob teruskan karya dgn updates status Fb dgn picture pakai spek besar kalau diperhatikan betol betol..


camner bob kat sek ?


bob jea selalu ceria,kadang kadang bad mood,hmm,susah nak faham..lau mse aDD math bob jadi riang cam monyet dapat bunga..lau mse Quran,bob entah kemana..ish3x..mse bob kelihatan blurr mse p.akaunan.. tak tau kenape...kurang makan astromin kot,ta seperti kimi uncle ti..


kalau pcal cinta, ade sekali bob dimainkan..ingat bob nie bola ke nak main main ?! tau la bob tue bulat..jangan main main perasaan insan yang lemah seperti bob tuu, (cam skema jea ayat aQ tue,tp emang nak buad skema pon)...


ape yang bob favourite?


bola la.. die minat minat giler bola.. dulu CR..sekarang die minat amar hakimi plak..hahaha..bgurau jea..skrang die minat minat giler dengan Cg Him..ahahahahaha..


ap yang bob benci ?


bob ta suke dikutuk,dimaki..yela,sape la suke dikutuk kan ??? tapi kutuk org suke laaa..seperti sy??hahahaha..bob tasuke makan benda benda berbulu seperti berok,kucing panggang,ulat bulu..jawabnye memang tasuke benda berbulu laaa...hahahaha




okey laa..bob,gua saje saje jea nie..nak updates blog tntang kawan kawan jea..senyum skit?? :) camtu laaa..

Die Dr. AidiL...:)

Assalamualaikum ...


ari nie, aQ na cter tntang seseorang kawan rapat aQ..iaitu edy izz/dr.aidil/edy j(jamaluddin)...

okey..aQ na start dr segi pesonality die luu..die nie agak laen dai yang laen..die agak serius org nyer,suke ala ala pendakwah bebas cam ustaz azhar kut? maybe..hahaha.agak rajen berusaha untuk capai sesuatu,suke touching lau ta kena angin die..tapi tahan 3 hari jea,pastu teros hati jadi baik ta tentu pcal..


die jgak suke berahsia..jgaQ sweet,hmm,mempunyai cita cita yang tinggi,terlalu bimbang dengan result exam,hmmm..maybe,owg ckp edy nie cam boring je,tue bak kate owg yg ta knal betol btol kenal die.. die nie cam biskut tiger..lau mung dop makan sape agi nop makan? cam tade mekena mekena kan? memang tade mengena pon saje jea buad peneng ckit..


die ni agak serius apebile bercinta..Fuh ! tapi ade owg cam tapenah sedar pon die dicintai oleh edy..kecian kat edy lau malam malam asyik mngingau name owg tue jea..name sape ea? hehehehe..tue ta bole cakap.. tanye die laa..cuz die asyik ngingau jea lau aQ tdow lwat mlm mse tat hostel..


camner edy kat sek/asrama ?? die nie relax cam budak biase gaQ walaupon  As ketua pelajar kat sma Setiu, n beres ape benda dari segi belajar.. ade sekali tue mse spotcheck rambot ari hari ahad, aQ lari dari kne gnting rambot dari Cg displin, aQ lari belakang dewan, tngok tngok.. die join skali..die pon ikut lari jgaQwalaupon rambot ta pnjang..hahahaha..


die dgn Cg camner ??


die dgn cg..beres jea..tp dgn cg b.arab die kurang..sebab ape? sebab die selalu nyer dikutuk,dimaki diburuk buruk dgn cg bhse arab..die agaQ bzy tat sek..selalu ta mcuk kelas b.arab..tue yg kene maki tuu..Cg yg pling die baik..iaitu cg yusri sidek..dari 2009..cam abg n adeq daa..tpi mse cg yusri kawen...die ta dijmpot pon..kecian..aQ pon ta dijmpot jgQ..eeeeeeiii..nop maroh nguh..tpi edi redhoo..hahahahahaha.. okey la..mls nk cter pnjang pnjang ti..die plak tles pcal aQ..hahaha..mpos aQ..disini saje..

untuk tersayang....:)

Disini aku mati bersama cinta yang tak pernah mampu ku temui. Bertahun-tahun lembaran hariku ku isi dengan tinta penantian yang tak pernah memudar, kini aku terbaring dalam rangkulan kerinduan olehmu yang tak pernah mendatangiku. Penantian yang lama membuahkan sebuah penyakit kerinduan parah dalam hidupku.

Jutaan jarum kata-kata yang kau tancapkan di dinding pikiranku kini berkarat dan mengotori langkahku, semua kata-kata itu akan hangus di terbakar matahari bersama dengan cintaku yang tertutupi tanah kematian. Di saat deritamu kucoba hadir dengan kerinduan akan pertemuan hingga saat kesembuhanmu kini engkau hadir dengan kelupaan akan diriku. Engkau sibuk dengan wanginya cinta yang menyumbat hidungmu hingga membuatku tertidur lelap dalam mimpi keputusasaan.

Tangisanku akan meluapkan danau-danau airmata, serta akan melemahkan jalanku untuk mendaki gunung pertemuan. Kata-kata madu dari mulut hatimu yang melalui goa-goa tenggorakanmu membiusku hingga menembus dunia gaib yang dipenuhi cinta serta seakan memisahkan jasad dari rohku, engkau membuaiku hingga seakan mimpi lebih baik dari kenyataan walau aku tahu bahwa sebenarnya engkau telah menaruhku di dunia kepalsuan. Dengan harapan hampa tanpa henti aku pun berteriak dengan pilu, Jangan biarkan angin kepalsuan menerbangkan ucapanmu ke awan kebohongan.

Inilah perasaanku yang dimuntahkan hari, perasaan yang meletus membakar waktu, menghitamkan langit, dan medidihkan hujan. Disini aku terjepit diantara pintu-pintu kerinduan yang sebentar lagi akan menyumbat nafasku karenamu.

Di kubangan ini aku berdiam dengan harapan engkau akan menarikku dari lubang keputusasaan, disini aku terlelap bersama mimpi kepalsuan yang engkau beri. Engkau menutup mataku dengan ribuan kata-kata semu, engkau menyelimuti lembaran waktuku dengan janji-janji hingga semua itu melumpuhkan hatiku serta memadamkan lilin perasaanku. Sadarkah engkau sesungguhnya kini telah membunuh hatiku dengan jutaan tombak kerinduan abadi yang menghujam tepat di jantung hatiku dan membuat hatiku akan kekal terkubur di pemakaman jiwa.


Kini aku harus rela terbaring di pangkuan alam dan di tangisi hujan tanpa pernah melihatmu menjemputku dengan keindahan pesona semesta yang menyatu di wujudmu..4m4Rkimi...:)

Monday, 12 December 2011

Waktu ku menggali..?

Jari-jemari tangan waktuku telah lama menggali tanah-tanah perasaan untuk menemukan hati-hati yang terkubur oleh pasir kedukaan. Aku pun mencoba mencari bangkai-bangkai hati yang mati terluka oleh tajamnya pisau kata-kata, serta berusaha membangkitkan mereka dengan meniupkan roh keyakinan agar suatu saat aku mampu memeluk tubuh hati mereka dengan rangkulan abadi yang takkan terlepas oleh kematian. Cinta pun menyemprotkan sebuah keharuman jiwa alam semesta untuk kehidupan para perawan perasaan. Ingin aku genggam awan gelap yang bergelayutan di relung-relung ruang dada Tuhan dan menjadikannya bola-bola kekecewaan yang akan kulempar dan akan kutenggelamkan di lautan waktu yang hampa agar tak menggangu pandanganku menuju puncak gunung kebahagiaan.

Dentuman teriakan kekosongan melubangi tembok-tembok hatiku. Begitu banyak jeritan jiwa-jiwa yang terjepit di dinding luka yang selalu mencoba bangkit dari injakan keterpurukan. Semua terjadi karena gemerincingan keping-keping cinta yang mentulikan kita, menyilaukan mata hingga buta, merubah pikiran hingga membodohi dan akhirnya hal yang mustahil pun bisa terjadi.
Detak-detik jantung kehidupanku terus mengaliri sungai waktu, sesosok bidadari yang terluka pun datang merobek-robek pikiranku dengan pesona alam yang tertanam di tubuhnya. Dia melukiskan wajahnya di kelopak mataku hingga terpejam pun aku masih melihatnya, dia mendobrak pintu-pintu pikiranku dengan senyumnya yang maha dahsyat. Aku pun berharap mampu menyentuh hatinya yang beku di hamaparan salju kehidupan. Berharap memiliki wujudnya walau hanya dalam panggung mimpi-mimpi. Aku bermimpi dalam hati, dia dapat melihat kedalaman cintaku padanya, yang sesungguhnya hatiku kini ada dalam genggamannya dan semoga dia mau mencoba mengobati perasaan lukanya dengan hatiku yang bersungguh-sungguh ingin menghabiskan batas kehidupan bersamanya.
Jubah-jubah angin menyelimuti ragaku di perut bumi. Aku ingin mempersembahkan untukmu sebuah cinta yang berasal dari pelukan alam yang ditanam dalam angin hingga saat angin berhembus maka engkau akan merasakan sejuknya cinta itu. Engkau menyiksa pikiranku dengan bayanganmu yang selalu menetes di biji mataku. 

Jika hati itu batu, maka aku akan meneteskan air perasaan untuk melubangi hatimu yang membatu.

Buka lah Hati mu...:(

Dikisahkan, ada seorang anak muda yang merasa dirinya tidak bahagia.
Setiap hari, dari jendela kamarnya dia melihat taman dan pemandangan alam yang sangat indah, orang berlalu lalang, kanak-kanak bermain dengan gembira.

Tetapi fenomena itu tidak membuat hatinya bahagia. Justeru dia tidak mengerti, mengapa orang-orang di luar sana mampu ketawa bersama atau setidaknya menunjukkan wajah yang gembira.

Kerana melihat keadaan di sekitarnya, hatinya yang hambar, terusik pada pertanyaan, "Apa rahsia bahagia?"

Demi mendapatkan jawapan tersebut, si pemuda memutuskan keluar dari kamarnya dan mula bertanya kepada siapa saja yang mungkin mampu memberi jawapannya.

"Maaf pakcik, saya mahu bertanya, dari mana bahagia itu?" tanyanya kepada seorang pakcik yang tampak gembira melihat kanak-kanak yang sedang berlari.

"Bahagia? Dari mana datangnya? Lihat kanak-kanak itu," jawab s pakcik dengan santai. Si pemuda memerhatinya dan tidak mengerti mengapa melihat kanak-kanak itu adalah kebahagiaan.

Dia pun berjalan terus dan berusaha bertanya beberapa orang lain tetapi tetap tidak memperoleh jawapannya, apa dan bagaimana bahagia itu. Hingga tibalah dia di depan rumah seorang petani yang sedang beristirehat sambil meniup seruling dengan nikmatnya.

Si pemuda menunggu sampai lagunya selesai dan mengajukan pertanyaan yang sama. "Masuklah ke sini," si petani mempersilakan si pemuda dengan ramah.

"Pakcik sedang membuat seruling baru. Lihatlah! Begini caranya." Tangannya pun sibuk memperagakan memilih buluh, mengusap dan membersihkan bulu-bulu halusnya dengan cermat.

"Setelah bersih, ratakan dan kemudian lubangkan."

"Pakcik, saya ke sini bukan belajar membuat suling dan apa hubungannya semua ini dengan kebahagiaan?" tanya si pemuda dengan kesal.

"Anak muda, jangan marah dulu. Perhatikan dulu apa yang hendak pakcik jelaskan. Buluh sekecil ini mampu mendatangkan nada yang indah, rahsianya ada di lubang-lubang kecil ini.

Nah, sama dengan kebahagiaan yang kamu tanyakan. Buatlah lubang dan biarkan dia terbuka di dalam hatimu. Kerana tanpa kamu pernah membuka hati, sama halnya kamu tidak pernah memberi kesempatan pada hatimu sendiri dan selamanya kamu tidak akan mengenal, apa itu bahagia. Mudah kan? Apakah kau mengerti?"

"Ya, saya mengerti. Terima kasih."

***

Sebab utama tidak bahagia dalam hubungan cinta, bukanlah kerana mereka tidak dicintai. Mereka dicintai, tapi dicintai dengan cara yang salah. Bahagia adalah keseimbangan. Tidak ada keseimbangan yang mampu dicapai tanpa penyesuaian. Kebahagiaan masa depanmu yang panjang itu, sangat bergantung kepada kemampuanmu untuk menemukan kebahagiaan di dalam dirimu

Wednesday, 7 December 2011

Die Ummie Amalina (amie halina lufmee)

Sekarang aQ miliki cinta yang aQ inginkan..



Walaupun berjauhan..tapi dekat dihati..okey okey..aQ shared sdikit,cmaner aQ mule mule dgn si Dia.. mule jumpe kat Fb jea, insan yang aQ tak kenal..aQ aDD Die kat Fb..mule mule aQ yang start chatting dengan die dengan tak ade ape ape pon perasaan terhadap Die ..memang first tu aQ nak kacau orang bandar.. bukan niat nak "Ejust" ..start jea chatting dengan si Die.. aQ ase nak kenal dan buat member .. 2minggu seterusanya dia mintak nombor coz nak call bile dia balik kat hostel ..mse tu,aQ tak msg pon Die ataupon tak contact lg dengan msg Die..kerana Die gune nomber Maxis aQ plak Celcom..mahal tue beb,,na msg pon 20sen sekeping msg..mapus anak tokey kalau camtu..ade die call sekali,die ceter masalah dengan aQ..aQ ase mase tue cam aQ dihargai kerana die tnye nak selesaikan masalah die ..

lepas daripada tue.. aQ terus contact die menerusi Fb..dalam 3bulan kitorang contact..aQ ase semacam jea kalau bkak Fb..cam tak lengkap kalau Die tak On9..hati asyik sebut name die jea..aQ ase tibe tibe jea boleh rindu die..aQ pon tak tahu kenape..aQ pelik jugak..sedangkan die duk jauh daripad tempat aQ tinggal nie.. 

hmm.
aQ mule mule
nak cakap dengan Die malu gaQ ,takot tepok sebelah tangan..tapi cakap jea sepatah..nati terlepas pulak arn..cakap walaupon tade respon dari Die..

3,4,5 bulan kiteorang kawan.. aQ teros jea tnye Die tentang soalan tiap hari yang aQ ajur kat die yang die terima tak aQ nie..Tapi die cakap,tnggu abes Spm die akan jawab persoalan AQ tu..tiap ari aQ tanye die..malh Die pon naik bosan dengan aQ..hehehehe.. tibe bulan 10..iaitu 01/10 pukul 9.00mlm..die terime aQ sebagai Teman lelaki die..Ya Allah, sukenye aQ hari dan tak percaye pon ade ..sebenarnyer die tak terima aQ cuz die rase serba salah dengan dengan aya dgn ibu die nak terima aQ..so,die ckap nak abes Spm dulu baru nak pikir tentang psangan hidup nie..Die nak focus belajar dlu..

tapi aQ pon same la nak kejar cita cita aQ jgaQ ..mungkin aQ takkan ganggu..die punyer pelajaran,,sebenarnya aQ dah putus harapan untuk mngejar Die..tapi kena cekal kot,baru dapat yang dinginkan.. sekarang aQ happy sangat sangat dengan die.. die faham aQ,cara aQ...fuh ! aQ harap aQ dapat kekal dengan die.. aQ sayang sangat sangat kat die..tak tahu la kalau putus..doa doa kan la..



aQ ase aQ dah jumpe tulang Rusuk aQ..iaitu Ummie Amalina... :)

Ari nie aQ...!

kenape la aQ ? jadi camnie ..
 mesti ke aQ malam malam jadi bad mood jea ?
 aQ dah bosan jadi camnie..
malam malam aQ kena cari ketenangan dengan edit picture,
 nak giler aQ.. huh ! rasa nak marah orang ade gaQ..
hergg !!!
 bosan bosan !

ingat !

Sesungguhnya Iblis itu berdiri di hadapanmu, nafsu di sebelah kananmu, dunia di belakangmu, anggota di sekelilingmu dan Allah juga bersamamu. Iblis yang dilaknat menyuruhmu meninggalkan agama. Nafsu menyuruhmu berbuat maksiat. Keinginan hawa nafsu menyerumu ke arah syahwat. Dunia menyeru supaya memilihnya daripada Akhirat. 
Anggotamu menyerumu berbuat dosa. Allah menyerumu ke Syurga dan keampunan-Nya.

Siapa yang menyahut seruan iblis terkeluarlah agamanya. Siapa yang menyahut seruan nafsu terkeluar rohnya (roh kemanusiaan). Siapa yang menyahut seruan syahwat, terkeluar akalnya. Siapa yang menyahut seruan anggota, terkeluarlah Syurganya. Siapa yang menyahut seruan Allah, terkeluarlah kejahatannya dan memperolehi segala kebaikan. 

calon Boyfriend :D


Girl: Awak merokok?

Boy: Tak...
 
Girl: Minum?

Boy: Tak...

Girl: Ada kereta?

Boy: Cuma ada BMW,WOLKSWAGEN,SUBARU,HONDA DENGAN FERRARI...

Girl: [Wah anak orang kaya rupanya] Rumah kat ne?

Boy: Bukit Antarabangsa...

Girl: Wah mesti mahal...

Boy: Tak la...cuma RM 950.000 je...

Girl: Dah pernah pegi haji?

Boy: Umrah baru 3 kali...haji 2 kali..

Girl: Wah...[Calon suami mithali]...kerja apa?

Boy: Pengarah syarikat.. 

Girl: [Confirm jadi boyfriend aku] HOBI?

Boy: Tipu orang...

Aku Bukan Gorila....


Seorang pemuda menerima tawaran kerja daripada sebuah zoo tanpa bertanya jenis pekerjaannya. Sebaik melaporkan diri, dia diberikan uniform berbentuk gorila. Tugasnya sepanjang hari ialah beraksi di kandang gorila bagi menggantikan haiwan itu yang mati beberapa hari lalu. Untuk itu dia perlu memanjat, bergayut dan berayun dari pokok ke pokok.

Lama-kelamaan pemuda tersebut merasa seronok dengan tugasnya. Namun pada suatu hari minggu yang sibuk, kerana terlalu penat berayun, tiba-tiba tangannya terlepas dan dia terjatuh ke dalam kandang singa.Singa yang sedang berehat terus menerpa ke arah pemuda tersebut.

Apabila melihat singa menghampirinya pemuda itu menjerit ketakutan.

"Tolong, tolong! Aku bukan gorila, aku manusia!" jeritnya.

Perlahan-lahan singa tersebut berbisik ke telinga pemuda itu.. 
"Hishhh! Diamlah,jika tidak kita berdua akan dipecat," kata singa itu.

Sama juga rupanya ...

Sudahlah,usah ditangisi apa yang bukan milikmu


Dalam perjalanan hidup ini seringkali kita merasa kecewa. Kecewa sekali. Sesuatu yang luput dari genggaman, keinginan yang tidak tercapai, kenyataan yang tidak sesuai harapan. Akhirnya angan ini lelah berandai-andai ria.
Pfftttt…sungguh semua itu telah hadirkan nelangsa yang begitu menggelora dalam jiwa.

Dan sungguh sangat beruntung andai dalam saat-saat tergoncangnya jiwa masih ada setitik cahaya dalam kalbu untuk merenungi kebenaran. Masih ada kekuatan untuk melangkahkan kaki menuju majlis-majlis ilmu, majlis-majlis zikir yang akan ada pada ketenteraman jiwa.
  
Hidup ini ibarat belantara.Tempat kita mengejar pelbagai keinginan. Dan memang manusia diciptakan dengan mempunyai kehendak, mempunyai keinginan. Tetapi tidak setiap yang kita inginkan terbukti, tidak setiap yang kita mahukan tercapai. Dan tidak mudah menyedari bahawa apa yang bukan menjadi hak kita tak perlu kita tangisi. Banyak orang yang tidak sedar bahawa hidup ini tidak ada satu hukum: harus berjaya, harus bahagia atau harus-harus yang lain.

Betapa banyak orang yang berjaya tetapi lupa bahawa itu semua pemberian Allah sehingga membuatnya sombong dan bertindak sewenang-wenangnya. Begitu juga kegagalan sering tidak dihadapi dengan benar. Padahal dimensi dari kegagalan adalah tidak tercapainya apa yang memang bukan hak kita.
Padahal pada hakikat kegagalan adalah apa yang memang bukan hak kita.

Apa yang memeng menjadi natijah kita di dunia, entah rezeki, jabatan, kedudukan pasti akan Allah sampaikan.Tetapi apa yang memang bukan milik kita, tidak akan kita dapat kita miliki, walau nyaris menghampiri kita, walau kita bermati-matian mengusahakannya.

Demikian juga bagi yang sedang berkeinginan tinggi terhadap jodoh. Kadang kita tak sedar nilai kuasa Allah tentang jodoh kita, bukannya meminta yang terbaik, berserah dalam doa kita tetapi benar-benar memohon kepada Allah: Harus dia Ya Allah... harus dia, kerana aku sangat mencintainya.Seakan kita yang menentukan segalanya, kita meminta dengan paksaan. Dan akhirnya walaupun Allah memberikannya maka tak selalu itu yang terbaik. Boleh jadi Allah menghulurkannya tidak dengan kelembutan, tapi melemparkannya dengan marah kerana niat kita yang terkotor.
  
Wahai jiwa yang sedang gundah, dengarkan ini dari Allah :

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (Surah Al-Baqarah ayat 216)

Setelah kini wahai jiwa, jangan kau hanyut dalam nestapa jiwa berpanjangan terhadap apa-apa yang luput darimu. Setelah kini harus benar-benar difikirkan bahawa apa-apa yang kita rasa perlu di dunia ini harus benar-benar perlu bila ada relevannya dengan harapan kita akan berbahagia di akhirat. Kerana seorang mukmin tidak hidup untuk dunia tetapi menjadikan dunia untuk mencari hidup yang sesungguhnya: hidup untuk di akhirat kelak!

Sudahlah, usah ditangisi apa yang bukan milikmu...

Tuesday, 6 December 2011

Cinta Muka Buku.. :)


░لا إله إلا الله محمد رسول الل
Maya seorang gadis biasa yang ceria dan mudah mesra dengan semua orang bertemu kasih dengan Haikal seorang jejaka yang bertentangan sifat dengannya .


              Mereka bertemu kasih saat Maya putus cinta manakala Haikal terkial-kial mencari cinta, dan detik itu bermula di laman sosial MUKABUKU.

           Semua itu terjadi secara kebetulan angkara bekas kekasih Maya yang mahu memalukan Maya di MUKABUKU yang membawa detik perkenalan antara mereka berdua.

Haikal sebenarnya tertarik dengan personaliti Aina yang lemah lembut dan mudah mesra, pandai membawa diri walaupun berkerja di rantau orang.


                    Oleh kerana sayang yang semakin menebal Haikal memberanikan diri bertindak melamar Aina menjadi kekasih hati setelah setahun memendam rasa.Namun begitu sebelum membuat keputusan melamar Aina, Haikal terlebih dahulu diam-diam menyelidiki Aina.Tanpa Aina sedar rupa-rupanya Haikal rakan sekolah rendah dan menengahnya . 
              
                     Kecilnya dunia, belajar di sekolah yang sama tapi tidak penah bertegur sapa, MUKABUKU pula menjadi permulaan cinta. Aina dan Haikal berjauhan kerana masing-masing berkerja di tempat berlainan hanya MUKABUKU jadi penghubung dan pengikat kasih. Melalui MUKABUKU Haikal melamar Aina menjadi surihidup namun Aina menolak kerana perhubungan yang masih belum stabil. Benar kata orang, cinta harus berlandaskan kepercayaan. 


              Aina rasa terbeban dengan cinta dan kerjaya, tambahan kisah cinta mereka seumpama lagu Monoloque dan Atilia (Kekanda Adinda). Aina berkerja siang sepanjang tahun, dan Haikal seorang editing yang menuntut dia berkerja malam sepanjang tahun. Masa  sentiasa terhad untuk meluangkan masa bersama.

                        Akhirnya, Aina tertekan dengan kerjaya dan cinta dan dia melepaskan Haikal pergi. Niat Aina cuma satu ingin Haikal bahagia kerana Aina berpendapat dia tidak mampu membuatkan Haikal bahagia kerana kurangnya komunikasi antara mereka.

            Namun begitu, Haikal masih menyalahkan Aina atas perpisahan itu walaupun dia tidak menyatakan secara lisan namun status MUKABUKU Haikal menjelaskan apa yang tersirat. Aina juga menyalahkan dirinya atas apa yang berlaku ternyata dia tidak mampu melupakan Haikal yang banyak membimbingnya ke jalan ke redhaan.
                       
                      Kini, setelah hampir 2 tahun berlalu kedua-dua masih berstatus single di MUKABUKU dan Aina berjanji pada dirinya tidak akan bercinta selagi Haikal masih berkeseorangan. Dinding MUKABUKU Haikal yang sering Aina singgahi saat merindui entah sampai bila kesudahannya begitu hanya masa dan Yang Maha Esa mengetahui
                . Kuat nya penangan CINTA MUKABUKU umpama lagu Najwa Latiff.

masih adakah..?

cinta ? kasih sayang ?
  pernah kah aQ betol betol cinta ? From 2007 untill 2010.. aQ anggap semua tue hanya pompuan cari lelaki untuk mnghilangkan bosan diowg jew.. tp aQ silap..sesetengah saje buat camtu..okey.. aQ citer kisah dan pngelaman aQ dalam bab cinta nie..

     mse tu,awal tahon 2010 .. mse cuti aQ g library..niat untuk g maen komputer jew mse kat library tu.. tapi..ade bdaQ pompuan namenyer Ayunie.. die mntak nombor.. mse kat umah die contact aQ..d pndekkan cter..aQ couple dengan die..die ta chantek pon..tp trime jew nampak cam ikhlas jea die..

      die sekolah kebangsaan.. aQ ta tau pon die daa brhenti sekolah.. die x cakap pon dengan aQ..kat akhir akhir tu.. die ckp yang die ade kecing manis dan sakit buah pinggang.. tiap malam die call aQ smbil nanges cakap die tengah sakit .. aQ emang ta boley denga pompuan nangis.. aQ denga jea die tahan sakit..aQ sruh makan ubat dia xnak makan ..so,ta tahu na cakap ape..

        aQ bru tau kenape die bhnti sekolah..cuz mak die sruh die kawen dengan laki brumor 35..aQ cam ta ley terima hakikat je yang die akan kawen dengan umor 16 thun..walaupon mak die tahu aQ dengan die..mak die pkse jgak die kawen..

        mse aQ msuk English compition.. mse tu aQ ngah debar na tanding tougue twistle..bkal suami die call aQ..die warning aQ supaye jgn kacau bkal isteri die.. sebenarnyer aQ ta contact dah die,tp die selalu call aQ..

akhir tue die..ajak aQ g mkn kemduri dfie tapi aQ ta gi..mse tue aQ terfikir masih adakah boley dengan die nangis malam malam ? takkan berlaku lagi...........:)
   

tentang keluarga aQ

aQ na cter tentang Family aQ ckit..AQ nie anak yg k-4 drpd 4 adek beradik..aQ yang bongsu la..yang sulong,abang..tapi Tuhan sayang die..die mninggal mse kechik ag,,yg nombor dua tu.akak aQ,name die Zufia Najwa..hmm,die nie..actually,bagus,rajin,bole simpan rahsia,tapi selalu jea tukar tukar pakwe..kenape tu ? Aq takley jawab..tanye tuan pnye badan..yang ke-3..abang aQ,MohD AfiQ..die ni rajin gaQ,tak suke melawan owg tua,mulut manis,n suke tackle pompuan..hehehe..tokki and cek suke dgn prangai die n slalu rndu die cuz skap rajin die.. hmmm.. knape erk pic ayah aQ tade ? ayah aQ daa mninggal mse aQ berumor 2thn..sedekah laa AL-Fatihah...amin.. hmm ..pastu ma aQ kahwen dgn Owg kota bharu..dapat adeQ kechik 2owg..yg ke5 tu..pompuan nameye Nik BalQis izati..ni mulot banyak,ske buad sakit ati kaq yong(Zufia najwa)..yang kechik sekali tu HaziQ..bdaQbuas,ske kacau owg,n ske senyum..hehehe..aDeQ aQ pling aQ sayanggss..

keluarga aQ na ckp miskin ta gaQ..na kate kaya ta gaQ..sederhana jea..

aQ sayang giler keluarga aQ..bersyukur dapat lahir dalam keluarga aQ..tapi.......................

bagaimana lupakan mu ?


Bagaimana caranya agar aku bisa melupakanmu????
Sedangkan seisi hatiku telah terukir namamu..
bahkan seluruh nadi dan butiran darahku pun telah berisi tasbihan namamu..

Ingin kubungkam suara hati ini.. agar tak lagi menggemakan namamu di relung hati
tapi sungguh aku tak bisa..

Harusnya kau bunuh aku dengan kebencianmu..
mengerdilkan cintaku dan menebasnya dengan tajamnya keangkuhanmu
harusnya kau seperti itu.. agar aku bisa membunuh rindu yang semakin lama kian membunuh alam sadarku

Ajari aku membencimu.. biar tercipta amarah dan dendam agar aku bisa melupakanmu
setidaknya aku tak lagi mengharapmu.. meski dengan cara mendendam cintamu...??(4m4r k!M!)...
 sabar jew la sayang.. AQ tahu apa yang kau ase..:)

Dia cinta Ku..?


Waktu takkan bisa merubahku dan aku pun tak bisa merubah waktu. Perasaanku pun kepadamu tak bisa berubah, cinta ini membekukan darahku melemahkan jantung dan membuat aku lupa dimana aku berada sehingga tak ada yang ku ingat selain engkau. Ribuan mata telah kupasang pada dinding hari untuk mengawasimu, tak ada satu pun yang lengah atau berkedip dari keindahanmu. Telingaku tak pernah berhenti untuk mendengar suaramu, pikiranku tak pernah mengeluh untuk mengingatmu.
Takkan kubiarkan waktu melenyapkan namamu dari hatiku, takkan kubiarkan angin membawa namamu pergi dari jiwaku. Bagai derasnya hujan menangisi alam, begitu aku tanpamu.
Dirimu dan diriku mungkin seperti bau harum dan busuk serta aku yang busuk itu karena aku berasal dari biji kegelapan yang ditanam di tanah yang tandus dan tanpa setetes air kasih sayang. Sedangkan engkau dari biji cahaya yang di tanam di tanah kesuburan, yang di sampingnya ada sebuah sungai kemakmuran. Keharumanmu takkan dapat menyatu denganku walaupun sesungguhnya aku tak meminta seperti ini.

 Di kehidupan, mimpilah yang memberiku semangat dan juga menjadi pelipur laraku karena di kenyataan hidup tak ada yang bisa membuatku bertahan selain engkau. Tapi apakah engkau akan hadir di kehidupan ini dan aku tahu engkau hanya akan hadir dalam panggung mimpi-mimpi.
Angin selalu menusuk telingaku dengan namamu, dilangit pun ketika aku memandang begitu jelas lukisan dirimu, cahaya matahari pun mengukir namamu di tirai-tirai hari. Kenapa mimpi selalu lebih indah dari kenyataan dan aku terus berharap walau mimpiku telah menutupi kenyataan.walau pon dirimu berjauh dengan diri ni..

Monday, 5 December 2011

W.M.Hidayat23 ??(sahabat tetap sahabat) :)

بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
"Apapun yang kita lakukan di dunia ini semuanya adalah untuk kepentingan kita sendiri. Setiap bantuan yang kita berikan kepada orang lain, akan kembali kepada kita. Ketika kita membantu orang lain, sebenarnya kita sedang membantu diri kita sendiri " tu katenye W.M.Hidayat23..walaupun hidayat dikenali sebagai gangster d skula skula agama terengganu namun kalau diperhatikan baik baik,hidayat bkn cam.. hidayat dkenali sbg Dayat.. jejaka hnsome kat sma Setiu..dayat gaQ selalu mnolong kot ??! hee~ .. hobi dayat, mmbasuh moto setiap petang,bersia-sia,denga lagau 60-an n algu jiwang kot..walau dayat kerap d khabar dengan dayat nis eowg yang panas baran,sy tidak bersetuju dengan kenyataan tue..! dari segi belajar camner dayat nie ea ? dayat nise seowg cepat belajar..walau pon hanye tapak kaki jew ade dalam kelas tetep dapat 5A tau ! huh.. dayat sebenarnyer cerdik,tp die jew malas na blajar..lau psal cinta plak,dayat nie seowg setia tau?hehehe..die takkan jd playboy,sy pasti ! tayah.nak ckp..kenal sendiri die !

shafiQ mazuki :) sahabat ku ?

tingtong !!
Nie sapiQ or fiQ name dgelar.. hobinye mnyanyi or mudah jew mara apebila d'kutuk.. muke nyer kelihatan cute dan manis tetapi hakikatnya die ganas !hee~ apebila mara susa nak baik ..  tapi mudah cair dgn pujuk rayu.. die baik gaQ (bkn amik hati ea).. sapiQ mmg sensitif owgnyer dan suke bgaya.. mse d skula die selalu slalu ade..hahahaha..mksudnye kurang ponteng kelaS.. beliau jgaQ solo nyanyi nasyid skula 2011 ... ade la satu mse ni, aQ emang na tergelak giler ar..semase ujian oral dgn tc bi..ade ke patot die sengeh sengeh dgn lesu pipit yang mngoda tu kat tc yang na test oral tu,punyer la mara tc tu, tc ckp "u with your smile start ur oral " die ta phm kut..hehehe..mybe nervous kut die mse tu.. pastu, klau pcal bercinta plak.die nie setia giler dgn makwe die wlau makwe die duk jaoh ..name sweet coauple diuwg ShafinaZ..akhir kali sy mngata bhawa "Seorang teman sejati adalah seseorang yang berpikir bahwa kamu seperti telur yang bagus walaupun dia tau bahwa kamu mudah retak."takkan nak cter pcal kburukkan owg arn..so,kite pon tahu yg kte ade kebaikan atau keburukkan masing masing.Hidup itu sungguh sederhana, tapi kita malah berusaha membuatnya rumit. -.

kita kwn sampai mati ea ? na x ?

بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
"Setiap pertemuan akan ada perpisahan. Allah menentukan segala yang dikehendakinya. :)
Kita hanya mampu merancang, Allah yang menentukan segalanya ." ayat tu mmg selalu kite denga . dari phone or facebook or dalam kelas kite diri sendiri..sy ingin mngatakan bhwa Sahabat adalah sahabat sehidup, tetapi belum tentu semati. Hanya sahabat sejati yang biasanya jarang hadir dalam keadaan suka, tetapi justru hadir mem¬bela ketika dalam duka. Sahabat sejati adalah sahabat yang terikat oleh nilai-nilai kebajikan, ikhlas dan ibadah. Ketika kita sudah matipun sahabat sejati tetap menjaga nama baik kita, mendoakan kita. Dialah sahabat sehidup semati, sahabat di dunia dan sahabat di akhira..ingat !

FirstLy ...

hai sume..sy amar kimi.. bdaQ kg jea.. sbnarnyer ta pandai na b'blogging ni .. pi mnat tu ade ..mmm.. kat sni kut boleh na lepas mara , sedih , or hapy kut arn ?? so, i create this blog to  tell how condition i now .. get it ? jgn mara ea lau buat blogg nie :)